Hvad er normal babysøvn? En guide til forældre
Når man bliver forældre, er søvn ofte et af de første områder, der bliver påvirket. Babyer har deres eget unikke søvnmønster, og det kan være udfordrende for forældre at forstå, hvad der er normalt, og hvordan man bedst kan støtte sin babys søvn. I denne blog vil vi udforske, hvad der betragtes som normal babysøvn, og give nogle nyttige tips til at etablere sunde søvnvaner for dit barn.
- Søvnbehov i de første måneder – I de første måneder af en babys liv er søvnmønstret ofte uforudsigeligt. Nyfødte har brug for meget søvn og sover typisk mellem 14 og 17 timer om dagen. Dog er søvnen ofte opdelt i kortere perioder, og babyer vågner ofte for at spise. Det er vigtigt at være opmærksom på, at dette er en normal del af udviklingen, og det kan tage tid, før babyens søvn stabiliserer sig.
- Etablering af en søvnrutine – Selvom det kan være udfordrende i starten, er det en god idé at etablere en fast søvnrutine for din baby. Dette kan hjælpe med at regulere deres søvn og signalere, at det er tid til at slappe af. En rutine kan omfatte ting som et beroligende bad, en blid massage, en historie eller en sang. Ved at gentage denne rutine hver aften kan din baby forbinde disse aktiviteter med søvn og blive mere afslappet og klar til at sove.
- Søvnplacering og sikkerhed – Babys søvnplacering er også vigtig at overveje. Det anbefales generelt at lade din baby sove i samme rum som dig. Dette kan bidrage til at mindske risikoen for vuggedød og gøre det lettere for dig at nå dem, når de har brug for opmærksomhed. Sørg for, at babyens sovemiljø er sikkert ved at undgå at løse genstande, bløde puder eller dyner, og hold dem i en korrekt sovestilling på ryggen.
- Vores Sleep Well vesten hjælper med at lade barnet være i sengen og ikke møve sig et uheldigt sted hen. Vesten giver ro til barnets hjerne og dermed barnets krop.
En slynge giver en fastlåsning af arme og ben, dette har vesten ikke, men en dejlig behagelig omfavnelse om kroppen. Se meget mere om dette på siden.
- Natlige våninger – Det er normalt for babyer at vågne op om natten, især i de første måneder. De kan have brug for at blive ammet eller beroliget. Det kan være en god idé at reagere hurtigt på deres behov, men forsøger også at undgå at skabe afhængighed af specifikke beroligelsesmetoder, der kan være svære at opretholde i længden. Gradvis at hjælpe din baby med at lære at falde i søvn igen selv kan være en god tilgang.
- Ved amning i sengen som mange gør så kan du trygt falde hen uden at vågne at barnet er et uheldig sted i sengen.
Kort – Første måneder – I de første måneder af en babys liv er deres søvnmønster ofte uforudsigeligt og kan variere meget. Nyfødte babyer er typisk mellem 14 og 17 timer om dagen, men de sover ikke kontinuerligt i lange perioder. I stedet sover de i korte intervaller på et par timer ad gangen. Det er også almindeligt, at de vågner op om natten for at blive fodret eller have deres ble skiftet.
3-6 måneder – Når babyen når 3-6 måneders alderen, begynder deres søvnmønster normalt at udvikle sig. De har tendens til at sove længere om natten og har mere regelmæssige søvnmønstre. De kan stadig have brug for at vågne op for at blive fodret, men nogle babyer begynder også at sove igennem natten. På dette tidspunkt kan de typiske sove mellem 12 og 15 timer om dagen.
6-12 måneder – Når babyen når 6-12 måneders alderen, bliver deres søvn mere normalt stabil og forudsigelig. De har en mere etableret døgnrytme og kan sove længere perioder om natten uden at vågne op. Nogle babyer kan endda begynde at tage længere lokker om dagen og reducere antallet af lokker. Den gennemsnitlige søvn for denne aldersgruppe er mellem 11 og 14 timer om dagen.
12-24 måneder – Når babyen når 1-2-årsalderen, begynder de fleste børn at reducere deres lur og have mere sammenhængende søvn om natten. De har brug for en god mængde søvn, men typisk falder søvnbehovet gradvist til omkring 10-13 timer om dagen. Mange børn begynder også at etablere en hurtig lur om dagen, normalt omkring middagstid.
Vigtige ting at huske:
- Hvert barn er unikt, og der kan være individuelle variationer i søvnmønstre. Det er vigtigt at fokusere på dit barns trivsel og ikke sammenligne deres søvnvaner med andres.
- Selv familier er heller ikke ens og derfor skal du mærke hvad der er rigtig for Jer.
- Mange babyer har perioder med urolig søvn eller søvnmangel på grund af vækstskud, tænder eller ændringer i deres udvikling. Disse perioder er normale og vil normalt aftage med tiden.