fbpx

Fri fragt på køb over 400,-

Fri fragt på køb over 400,-

14 dages returret

Dansk Design

Hvor meget søvn skal et barn have?

crown bubble

Søvn er enormt vigtigt for børn, det er der vist ingen tvivl om. Det er ikke kun vigtigt for deres fysiske helbred, men også for deres mentale velvære. Når børn sover, arbejder deres krop på højtryk for at reparere celler og frigive hormoner, der hjælper med at regulere deres vækst og styrke deres immunsystem. Og det er ikke alt – søvn hjælper også med at forbedre deres hukommelse, indlæring og koncentration.

På sundhed.dk kan man finde en oversigt over, hvor meget det anbefales, at et barn i forskellig alder sover. Vi viser den her, men spørg altid din læge eller sundhedsplejerske til råds, hvis du er i tvivl eller har spørgsmål:

1-4 uger: 15-18 timer
1-6 mdr.: 14-15 timer
7-12 mdr.: 14-15 timer
1-3 år: 12-14 timer
4-6 år: 10-12 timer


Kilde: Klick her

I denne artikel har vi også samlet nogle af vores råd til, hvordan du kan skabe en rutine omkring puttetid, der kan hjælpe dit barn med at falde i søvn på en god og tryg måde.

Hvorfor er barnets søvn så vigtig?

Hvis børn ikke får tilstrækkelig søvn, kan det påvirke humøret og adfærden. De kan blive irritable, have svært ved at koncentrere sig og blive mere tilbøjelige til at have udfordringer med at håndtere stress. Det kan også påvirke deres evne til at lege og interagere med andre.
Søvnen er også restitution og genopbygning af kroppen, men er også vigtigt i forhold til hjernens udvikling og læring. Når børn sover, bliver deres hjerne nemlig bearbejdet og konsolideret de informationer, som de har lært i løbet af dagen. Derudover er søvn også vigtig for at opretholde et stærkt immunsystem og en sund udvikling.

Men hvordan kan forældre hjælpe deres børn med at få tilstrækkelig søvn? Det kan være svært, når der er travle tidsplaner og andre forpligtelser, men her er nogle tips, der kan hjælpe:

Skab gode putterutiner for dit barn

At sikre, at børn får tilstrækkelig søvn, kan være en udfordring, især når hverdagen er travl. Men der er nogle elementer og ting, der kan være med til at gøre det hele lidt nemmere:

 • Lav en fast sengetid.
  En fast sengetid kan hjælpe med at regulere børnenes søvnrytme og gøre det lettere for dem at falde i søvn hver nat. Vælg en sengetid, som passer til alderen og søvnbehovet, og hold fast i rutinen hver aften. Så vil barnet vide, hvad der forventes, og det vil være lettere for dem at falde i søvn.

 • Skab en hyggelig og afslappende atmosfære i børnenes soveværelse.
  Brug blødt lys, og undgå skarpt lys eller stærke farver. Du kan også bruge beroligende musik for at hjælpe børnene med at slappe af og falde i søvn.

 

 • Undgå stimulerende aktiviteter før sengetid, såsom at se TV eller se på skærm.
  Aktiviteterne kan gøre det svært for børnene at falde i søvn, da de kan være for stimulerende for hjernen. Vælg i stedet mere rolige aktiviteter, som at læse en bog, høre musik eller bare sidde stille sammen.

 

 • Skab tryghed og nærhed.
  Små børn har brug for tryghed og nærhed for at føle sig sikre og falde i søvn. Sørg for at give dit barn masser af kærlighed og opmærksomhed omkring sengetid. Jo mere du er nærværende, jo kortere vej er der til søvnen for barnet.

 

 • Vær tålmodig og konsekvent.
  Vær tålmodig og konsekvent i din putterutine. Det kan tage tid for barnet at vænne sig til en ny rutine, og det er vigtigt at være vedholdende og fortsætte med at gøre det samme hver aften. Barnet skal have tid til at vænne sig til rutinen.

 

 • Godnathistorie.
  Børn elsker at lytte til historier, især inden de skal sove. Læs en godnathistorie for dit barn hver aften, og skift mellem forskellige bøger, så de ikke keder sig. Lad dit barn vælge bogen, eller vælg en historie, der passer til deres alder og interesser.

 

 • Sig godnat og vis dit barn, at barnet er elsket.
  Fortæl dem, at du elsker dem og ønsker dem en god nats søvn.

 

Og et pro-tip: Det gælder alle aldre – og voksne 😉

 

 • Hvordan kan Sleep Well-vesten være en del af aftenrutinen?
  Når du bruger vores Sleep Well-vest, er det en god idé, at du aktivt inddrager vesten i jeres putning. Måske skal bamsen også lige mærke, hvordan vesten føles at blive puttet i? Brug vesten som en del af jeres putterutine, og lad barnet selv være med.

 

Vigtigst er det, at du vælger de råd og vejledninger, der fungerer bedst for dit barn og din familie.

Vi er ikke ens, og det er vores børn heller ikke. Vær tålmodig og konsekvent på den gode måde. Så skal det nok lykkedes. Med tiden vil din putterutine blive en hyggelig og beroligende del af din families daglige rutine, og noget som I kan nyde sammen.